Terapii biologice în dermatita atopică moderată spre severă

 Terapii biologice  în dermatita atopică moderată spre severă

Pacienții cu dermatită atopică moderată spre severă, care nu au un control adecvat al bolii, se confruntă cu o calitate scăzută a vieții. Peste 90% resimt senzația de piele uscată și/sau solzoasă aproape în permanență, mai mult de jumtate se confruntă cu sângerări, iar leziunile pot fi asociate cu infecții grave ale pielii. În plus, dermatita atopică severă spre moderată necontrolată este însoțită de prurit are, în 61% dintre cazuri, devine de ”netolerat”, după cum au raportat pacienții.

Impactul negativ asupra calității vieții acestor pacienți se manifestă prin probleme de somn, anxietate și despresie, toate conducând spre o perturbare a vieții profesionale și sociale.  Potrivit  conf. dr. Daniel Boda „În dermatita atopică severă necontrolată/inadecvat controlată, pacienții au nevoie d eterapii sistemice, inclusiv imunosupresoare sistemice cu spectru larg și corticosteroizi orali.

Cu toate acestea, la 3 din 5 pacienți tratamentul nu ajută în controlul bolii. Dupixent, prima terapie biologică pentru adulții cu dermatită atopică moderată spre severă, poate fi utilizat la pacienții care s ecalifică pentru terapie sistemică.  Studiile au arătat că, după 16 săptămâni de tratament, s-au redus problemele de somn, simptomele de despresie și anxietate ale pacienților, crescând semnificativ calitatea vieții”,

Leave a Reply